Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výsledky v ochraně živ. prostředí za uplynulé desetiletí

Výsledky v ochraně živ. prostředí za uplynulé desetiletí:
- ovzduší: drtivá většina velkých a středních zdrojů znečišťování ovzduší uvedena do souladu s limity na ochranu ovzduší. To se projevuje zlepšením stavu ovzduší a v topné sezóně mírnějším průběhem inverzních situací. Přetrvávají, nebo se i vlivem spalování komun. odpadu v domácnostech zvětšují kvalitativní problémy s emisemi z lokálních zdrojů, s růstem produkce emisí z mobilních zdrojů souvisejícím s narůstající silniční dopravou a také s globálními dopady zvyšujících se emisí skleníkových plynů na změny atmosféry. Stav ovzduší v ČR je všeobecně srovnatelný, v některých ukazatelích i lepší, než v zemích EU. Stále existují rozdíly mezi regiony a sezónní výkyvy.
- ochrana vod: díky asi 330 novým čistírnám odpad. vod u velkých měst a obcí, prům. podniků i zeměděl. provozů, používáním menších objemů prům. hnojiv a prostředků na ochranu rostlin se na některých tocích zlepšila čistota vody. Neuspokojivá je jakost stojatých povrchových vod a podzem. vod zejména pod prům. a sídelními aglomeracemi. Lidskými aktivitami je výrazně narušována stabilita vodních a na vodu vázaných ekosystémů. Těžiště řešení leží zejména v oblasti čištění komunálních odpad. vod z menších zdrojů a snižování plošného znečištění.
- těžba nerostů a krajina: útlum těžby uhlí a zvýšený rozsah sanací zpomalily devastaci přírody a krajiny v Severočeské a Sokolovské hnědouhelné pánvi, na Kladensku, na Ostravsku a Karvinsku atd. Útlum těžby uranu a zahájení sanací zlepšuje situaci na Českolipsku, Příbramsku, v Krušných horách atd.
- krajina: zásahy do krajiny jsou stále často neuvážené, některá technická díla jsou nekvalitní, stále vznikají stavby na zelené louce namísto adaptace neužívaných objektů. Přetrvávající velkoplošné hospodaření v oblastech s příznivými podmínkami na zemědělsky obhospodařovaných půdách, které neponechává prostor pro dostatečné množství krajinných ekostabilizačních prvků, a používané chem. prostředky, snižují biodiverzitu. Meliorace, narovnávání a kanalizování vodotečí znehodnotilo vzhled, schopnost krajiny zadržovat vodu a příbřežní život mnoha vodních toků. Tyto zásahy jsou jen pomalu kompenzovány projekty v rámci Programu revitalizace říčních systémů. Pokračuje zábor půd mimo současně zastavěná území měst a obcí. V ČR je vypracována síť regionálních a nadregionálních systémy ekol. stability (ÚSES), jejichž biocentra vzájemně propojená biokoridory vytváří podmínky pro optimální rozvoj rostl. a živočiš. společenstev

Žádné komentáře:

Okomentovat