Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zákon o myslivosti, zákon o rybářství

Z. o myslivosti , zákon o rybářství - budou brzy nahrazeny novými zákony. V úpravě práva myslivosti se v Evropě uplatňují 2 přístupy :
- německý - přesný, strohý, precizní (Jagdgesetz)
- francouzský – liberální, volný, stanovící jen zákl. pravidla
Představuje možnost legálního nabytí urč. druhů volně žijících zvířat (ptáci, savci). Právo myslivosti lze vykonávat na tzv. honebních pozemcích (obory, honitby, bažantnice). Problém představují vysoké stavy zvěře, která způsobuje škody na porostech.
U těchto zákonů není primární ochrana zvířat, ale jejich využití. Stanoví, kdo může vykonávat právo myslivosti a rybářství (stanovený věk, bezúhonnost, rybářský či lovecký lístek , u myslivosti povinné pojištění). Lovit lze jen vyjmenované druhy a jen v obdobích , kdy nejsou hájeny. Stanoví, jaké typy lovu jsou povoleny, jaká je minimální lovná délka u ryb atd. Dochází zde ke střetům s ochranou přírody (např. zavlečení nepůvodních druhů – např. bažant).

Z. o náhradě škody způsobené vybranými chráněnými druhy živočichů (č. 115/ 2000) – vztahuje se na 7 druhů živočichů : medvěd, rys, vlk, vydra, kormorán, bobr, los. Hradí se skutečná újma, popř. i ušlý zisk. V některých případech se používá paušální náhrada (tam, kde se škoda nedá vyčíslit – např. škoda na rybách způsobená vydrou). Dle tohoto zákona se nahrazuje jen škoda způsobená volně žijícími zvířaty (např. za medvědy z cirkusu odpovídá jejich vlastník). Je třeba , aby poškozený učinil potřebná preventivní opatření, pokud to je možné (např. ohradníky, psi, dohled nad stádem).

Žádné komentáře:

Okomentovat