Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pr. úprava je obsažena v z.č. 100/ 2001 Sb. o posuzování vlivů na ŽP

Pr. úprava je obsažena v z.č. 100/ 2001 Sb. o posuzování vlivů na živ. prostředí. Dřívější zákon o posuzování vlivů na živ. prostředí dostal nový název a platí pokud jde o posuzování rozvojových koncepcí a programů – z. č. 244/ 1992 Sb. o posuzování vlivů rozvoj. koncepcí a programů. V minulé právní úpravě chybělo tzv. zjišťovací řízení (nebyla zde skupiny fakultativně posuzovaných činností) . Zákon nebyl v souladu s požadavky komunitárního práva a mez. úmluv (nebylo podle něj možno posuzovat přeshraniční vlivy).
Zákon č. 100/ 2001 má dvě části: první se vztahuje na posuzování vlivu záměrů na živ. prostředí , druhá na posuzování přeshraničního vlivu.

A) Posuzování podléhají zákonem vymezené záměry, jejichž provedení by mohlo závažně ovlivnit živ. prostředí. Účelem posuzování je získat objektivní odborný podklad pro vydání rozhodnutí, popř. opatření dle zvláštních předpisů (staveb., horní, vodní zákon, zákon o pozemních komunikacích atd.). Rozsah posuzování : posuzují se vlivy na obyvatelstvo a vlivy na živ. prostředí (vlivy na živočichy, rostliny, ekosystémy, půdu, horninové prostředí, vodu , ovzduší, klima, krajinu, přír. zdroje , hmotný majetek a kultur. památky, vymezené zvláštními pr. předpisy – např. zák. o ochraně přírody a krajiny, lesní zákon, zákon o ovzduší, o st. památkové péči,…) a na jejich vzájemné působení. Záměrem se rozumí stavby, činnosti, technologie uvedené v příloze č. 1 k zákonu. Dotčeným územím se rozumí území, jehož životní prostředí a obyvatelstvo by mohlo být závažně ovlivněno provedením záměru.

Žádné komentáře:

Okomentovat