Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Orgány st. správy ve věcech veter. péče

Orgány st. správy ve věcech veter. péče :
a) Ministerstvo zemědělství – trvalým poradním orgánem ministra je Ústřední nákazová komise
b)Ministerstvo obrany, Ministerstvo vnitra – organizují provádění mimořádných veter. opatření nařízených jinými orgány atd.
c) obce – vydávají na návrh okr. veter. správy obecně závazné vyhlášky o nařízení či zrušení mimořádných veter. opatření
d) orgány veterinární správy : Státní veter. správy , okresní veter. správy – vyhlašují a ruší mimořádná veter. opatření přesahující územní obvod obce, ukládají pokuty . Poradním orgánem ředitele okresní veter. správy je nákazová komise. Mimořádná veter. opatření : např. vymezení ohnisek nákazy a ochranných pásem, nařízení izolace, nutné porážky, zákaz přemisťování, prodeje a porážení zvířat, nařízení zneškodnění , popř. omezení výskytu zdrojů nákaz zvířat s přírodní ohniskovostí atd.

Z. č. 246 / 1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání - zakazuje týrání a jeho propagaci, bezdůvodné usmrcení (tím není porážka na jatkách, usmrcení zvířete z důvodu nemoci nebo při pokusu na něm, deratizace atd. ), dále zakazuje vypouštět zvířata do volného prostředí, pokud na to nejsou připravena. Zakazuje některé způsoby lovu a usmrcení (trhaviny, el. proud, železa atd.). Vztahuje se na volně žijící i domestifikovaná zvířata. Zřídil Ústřední komisi na ochranu zvířat proti týrání jako poradní orgán. Působnost v oblasti upravené tímto zákonem vykonávají orgány st. veter. správy.

Žádné komentáře:

Okomentovat