Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nerostné bohatství na území ČR je ve vlastnictví ČR

Nerostné bohatství na území České republiky je ve vlastnictví České republiky.
Při vyhledávání a průzkumu výhradních ložisek jsou právnické a fyz. osoby při své podnikatelské činnosti povinny z hlediska ochrany a racionálního využití nerostného bohatství používat takové metody a postupy, aby nedošlo k znemožnění nebo ztížení využití výhradního ložiska nebo jeho části a k neodůvodněným ztrátám zásob výhradního ložiska, zjistit skutečnosti potřebné k posouzení možných vlivů využívání výhradního ložiska na jiná ložiska, vody a jiné přírodní zdroje, na životní prostředí a na další zákonem
chráněné obecné zájmy. Povolení k vyhledávání a průzkumu ložisek vydává ministerstvo průmyslu a obchodu po dohodě s MŽP. Určuje se v něm průzkumné území, podmínky pro provádění činnosti, doba platnosti atd. Vymezení průzkumného území má charakter územního rozhodnutí.
Kdo zjistí mimo povolené vyhledávání přírodní nahromadění vyhrazeného nerostu, je povinen to bezodkladně oznámit ministerstvu průmyslu a obchodu.
Odpis zásob výhradních ložisek (jde v podstatě o rozhodnutí o tom, že se ložisko nebude těžit). Jedním z důvodů je, že jde o zásoby, jejichž dobývání by ohrozilo zákonem chráněné obecné zájmy, zejména ochranu životního prostředí a význam ochrany převyšuje zájem na vydobytí těchto zásob (např. Karlovarsko – aby nedošlo k ohrožení karlovarských pramenů). Návrh na odpis zásob výhradního ložiska podávají v tomto případě příslušné orgány státní správy na úseku životního prostředí. O návrhu na odpis zásob výhradního ložiska rozhoduje ministerstvo průmyslu a obchodu se souhlasem ministerstva životního prostředí. Je možná změna takového rozhodnutí (změní-li se poměry).
Ochrana výhradního ložiska proti znemožnění nebo ztížení jeho dobývání se zajišťuje stanovením chráněného ložiskového území.

Žádné komentáře:

Okomentovat