Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ohrožení biologické diverzity

4) Ohrožení biologické diverzity
Dle odhadů žije dnes na Zemi minimálně 5 a maximálně až 100 miliónů druhů různých organismů. Vědecky pojmenováno bylo dosud jen něco přes 1 800 000 druhů. Na vyšší úrovni pak biologická diverzita představuje rozmanité kombinace druhů ve společenstvech a ekosystémech. Díky vlivům prostředí ( i organismů na sebe navzájem), které můžeme označit jako přírodní výběr, nové druhy a vazby neustále vznikají i zanikají. Vznik nových druhů (speciace) je proces dlouhodobý (trvá několik tisíc až stovek tisíc generací, než se od mateř. druhu odštěpí linie, kterou je možno považovat za druh nový). Průměrná délka „života“ jednoho druhu je pak asi 2 milióny let. Hlavní příčiny ohrožení biolog. bohatství Země tkví ve stálém růstu lid. populace. S růstem množství lidí také vzrůstá plocha polí, luk, zastavěná plocha lidskými sídly a průmysl. podniky, rozšiřuje se těžba surovin, přibývá skládek odpadů atd. Mizí tedy přiroz. stanoviště rostlin a živočichů. Veškeré lid. činnosti, které považujeme za kultivaci přír. prostředí (odlesňování, odvodňování, zavlažování atd.) mění přiroz. podmínky. K nejdrastičtějšímu ovlivňování biosféry dochází v oblasti tropů (asi 2/3 druhů je rozšířeno v tropech, kde dochází ke kácení a vypalování obrovských ploch porostů). Rychlost úbytku druhů se odhaduje na 1 druh za den až jeden druh za hodinu. Rozmanitost druhů ohrožuje zejména lov a sběr, rozšiřování nepůvodních druhů, kontaminace prostředí toxic. látkami, zábory přír. území.

Důvody k ochraně živého bohatství Země:
1. Ekonomické důvody : přibližně 3 000 druhů vyšších rostlin bylo a je používáno k obživě, 30 druhů je intenzívně pěstováno a zabezpečuje 95% objemu potravin, přes 2 % lid. výživy pochází z lovu moř. živočichů, vlákna užívaná v textil. původu jsou jak rostlinného, tak i živočiš. původu, rostliny využívány k produkci energie (spalování dřeva, výroba bionafty atd.), metabolické procesy kvasinek jsou zákl. biotechnologiemi atd.
2. Vědecké důvody: každý druh má svou vědec. hodnotu, experimentální biolog. obory zkoumají živ. procesy u modelových druhů organismů především pro zlepšení zdraví člověka, pro prodloužení věku, obranu před infekcemi atd.
3. Estetické důvody – zdroj radosti, vzor krásy, umělecká inspirace
4. Etické hledisko - zachování druhové diverzity (rozmanitosti) a nenarušených ekosystémů lze chápat jako povinnost nebo poslání
5. „Ekologický servis“ – živé organismy jsou jednou ze zásadních složek tzv. ekol. servisu, který pro člověka bez vynaložení úsilí, financí a času zabezpečuje řadu „služeb“ – např. přirozený boj se škůdci, opylování kultur. rostlin, půdní mikroorganismy, houby, rostliny i živočichové zajišťují provzdušnění, zkypření, hnojení, kořeny rostlin skýtají ochranu proti erozi atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat