Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Předmětem posuzování jsou:

Předmětem posuzování jsou:
- záměry uvedené v příloze 1, kategorii 1 – vždy podléhají posuzování (např. přehrady a nádrže, jestliže objem vody přesahuje 10 mil. m3 , trvalé odlesnění nebo zalesnění nelesního pozemku nad 25 ha, kanalizace pro více než 50 tis. obyvatel, těžba nerost. surovin, zařízení s jadernými reaktory, cementárny, dálnice atd.)
- záměry uvedené v příloze 1, kategorii 2 – podléhají posuzování, pokud se tak stanoví ve zjišťovacím řízení (např. odlesnění plochy od 5 do 25 ha, úpravy toků a opatření proti povodním významně měnící charakter toku a ráz krajiny, kanalizace pro více než 5 tis. obyvatel, krematoria, lyžař. vleky atd.)
- změny každého záměru uvedeného v příloze 1 (pokud má být zvýšena kapacita nebo rozsah o 25 % nebo významná změna technologie apod.) – posuzují se, pokud se tak stanoví ve zjišťovacím řízení

Každá fyzická nebo právnická osoba, která hodlá provést záměr (oznamovatel) , je povinna předložit oznámení záměru Ministerstvu živ. prostředí nebo orgánu kraje v přenesené působnosti, v jehož územně správním obvodu je záměr navržen. Je-li záměr navrhován na území více krajů, oznámení se zasílá MŽP, které rozhodne o tom, který krajský úřad je příslušný k provedení posouzení. Příslušný úřad zašle kopii oznámení k vyjádření dotčeným správním úřadům a dotčeným úz. samosprávným celkům a zajistí zveřejnění informace o oznámení záměru a části oznámení obsahující jeho shrnutí. Každý pak může zaslat své vyjádření k oznámení příslušnému úřadu. Předběžné projednání : příslušný úřad a dotčené spr. úřady jsou povinny , pokud o to oznamovatel požádá, ještě před předložením oznámení projednat s oznamovatelem uvažovaný záměr.
Vláda může rozhodnout, že některé záměry posuzovány nebudou (např. v případě nouzového či válečného stavu, stavu ohrožení či v případě předcházení vážného ohrožení zdraví, života, majetku atd.). Je ale třeba o tomto rozhodnutí informovat veřejnost. Před vydáním rozhodnutí, popř. opatření dle zvláštních předpisů (viz výše), je třeba též informovat Evr. komisi.

Žádné komentáře:

Okomentovat