Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ramsarská úmluva o mokřadech

Ramsarská úmluva o mokřadech – její provádění zajišťuje zákon o ochraně přírody a krajiny v rámci ochrany významných krajinných prvků (Třeboňská oblast, šumavská rašeliniště, Novozámecký rybník atd.)
Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví - zajišťuje 114/92 a z. o st. památkové péči
Úmluva o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů (Bonnská) – hlavně otázka migrace i dílčí dohody – Úmluva o ochraně netopýrů (decimuje je chemizace)
Úmluva o ochraně evr. volně žijících druhů a jejich přirozených sídlišť (Bernská)

2. v našem právním řádu :
• z. č. 16/ 1997 Sb. o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin - účelem je ochrana volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, které jsou mez. obchodem ohroženy na přežití. Předmětem zákona je stanovení podmínek pro jejich vývoz a dovoz, a to v obchodním i neobchodním styku. Vztahuje se na ohrožené druhy rostlin a živočichů, které jsou přímo ohroženy vyhubením nebo je nutno je chránit usměrňováním dovozu a vývozu , aby nedošlo k jejich ohrožení vyhubením nebo jsou chráněny na návrh státu , který je členem Úmluvy CITES. Seznamy těchto druhů stanoví MŽP vyhláškou. Státní správu podle tohoto zákona vykovává : MŽP, ČIŽP, okresní úřady a správy NP a CHKO (ty vykonávají st. správu dle tohoto zákona na území NP a CHKO namísto okr. úřadů).

Žádné komentáře:

Okomentovat