Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Digital Equipment Corp

- se rozhodla řešit problém vleklých instalací počítačových systémů, způsobených značnou počáteční neujasněností ze strany zákazníka ve směru struktury a kapacity instalovaných počítačových komponent. Tento fakt obvykle vedl k dodatečným úpravám, zdržení v realizaci celé dodávky a také k vázání kapacity specialistů řídících instalaci. Firma DEC vybudovala expertní systém označovaný XCON, který je založen na znalostech servisních inženýrů a projektantů. Nejvhodnější počítačová konfigurace pro daného zákazníka je pak výsledkem jeho dialogu s expertním sytémem. Výsledný efekt tohoto opatření se projevil vyšší spokojeností zákazníka, úsporami kapacit specialistů a zkrácením termínů instalací. V tomto případě tedy se jedná o změnu struktury podnikatelského procesu (vznikl nový produkt) cestou racionalizace interních činností podniku.

United Airlines jsou leteckou společností, která se rozhodla řešit problém nedostatečné komunikace se svými pracovníky rozptýlenými na letištích, na něž společnost zajišťovala přepravu. Společnost realizovala systém telekonferencí operačního managementu pro pravidelné denní brífingy a dále konzultace v naléhavých případech mezi ústředím společnosti a detašovanými pracovišti. Obousměrný dialog touto formou přinesl společnosti podstatné zkvalitnění vnitřního řízení. Tento poslední příklad ukazuje možnost aplikace informační technologie k racionalizaci vnitřních operací v podniku při produkci tradičních výrobků či služeb. Takových příkladů ve skromnější podobě najdeme celou řadu i u nás, patří sem všechny systémy automatizovaných evidencí a plánování výroby (například systém R3 firmy SAP instalovaný k řízení výroby v Třineckých železárnách a.s.).

Každý z výše uvedených případů je určitým vzorem, přičemž smyslem je pokusit se využít některého z nich pro analogickou strategii zkoumané firmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat