Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Proveditelnost a rizika podnikatelského projektu

Předpokládáme, že projekt je realizovatelný, tzn. proveditelný tehdy, jsou-li, resp. budou-li k dispozici všechny potřebné zdroje (finanční, fyzikální, lidské, organizační a technologické) v požadované struktuře, v požadovaném množství a v požadovaném čase.

Za předpokladu, že uvedené podmínky jsou splněny pro zdroje fyzikální (suroviny, materiál, energie atp.), lidské (lidé s potřebnými znalostmi a dovednostmi), organizační (fungující systémy řízení, kontroly, distribuce, informační systémy atp.) a technologické (technologie v nejobecnějším pojetí jako schopnost produkovat výrobky, resp. poskytovat služby v požadované kvalitě, čase a nákladech), lze otázky spjaté s analýzou proveditelnosti podnikatelského projektu transformovat do otázky "proveditelnosti" projektu z hlediska jeho krytí potřebnými finančními zdroji.

K tomu účelu jsou k dispozici různé jednoduché i složitější modely finančních toků (Cash Flows), bilancí tvorby a užití finančních zdrojů, hodnocení jejich struktury a likvidity, hodnocení ekonomické efektivnosti projektu jednoduchými i dynamickými kritérií atp.

Výše naznačené možnosti analýz "proveditelnosti" vykazují jeden nedostatek, jehož význam roste se zvyšující se dynamikou změn prostředí, v němž je projekt zpracován, bude realizován a provozován.

Žádné komentáře:

Okomentovat