Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odstranění bariér nových vstupů

Společnost Citibank zavedla pro rozšíření drobných bankovních služeb na letištích, v supermarketech apod. automatická mluvící zařízení. Tím byly odstraněny dosavadní bariéry obejitím vysokých pořizovacích nákladů. Analogickou akcí je i instalace sítě bankomatů realizovaná u nás v poslední době velkými bankami. Nahrazuje se tak podstatně nákladnější zřizování bankovních filiálek.

Nové distribuční kanály vybavené výkonnější a efektivnější počítačovou technikou mohou překonat existující bariéry. Případ řetězce prodejen Jednoty RENTA je toho v dosavadním slabě konkurujícím prostředí dokladem.

Dodavatelé

1. Narušení síly dodavatelů

Existuje řada cest vedoucích pomocí informačních technologií k narušení síly dodavatelů. Je to například výše zmíněné on-line propojení dodavatelů se zákazníky, které nesporně posiluje vzájemnou závislost a vytváří podmínky pro spolupráci.

Dalším příkladem je zavedení systému monitorování dodavatelských cen, tedy vytvoření databáze obsahující aktuální cenové podmínky všech konkurujících si dodavatelů. Tím se podstatně snižuje síla každého jednotlivého dodavatele.

Realizace systému CAD v konstrukci dovoluje uplatňovat pružné změny v návrhu daného výrobku a takto rovněž snižovat závislost na jediném dodavateli.

2. Spolupráce s dodavatelem

Dlouhodobé dodavatelské vztahy opřené o počítačovou síť, systém dodávek just-in-time (termínově přesné dodávky „právě na čas“) a podobně podporují získání podílu na síle dodavatelů.

Žádné komentáře:

Okomentovat