Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Plánování informačních systémů

Typy informačních systémů (MIS, DSS, EIS, SIS), úloha informačního manažera, potřeba plánování IS, struktura procesu rozdělená do postupových kroků, výběr portfolia aplikací, strategie realizace informačního systému.

Strategický informační systém je aplikací informační technologie přímo napomáhající podniku k dosažení jeho podnikatelské strategie.

Pojetí strategického informačního systému rozvíjí před­chozí koncepty řídících informačních systémů (Management In­formation Systems - MIS), systémů na podporu rozhodování (Decision Systems Support - DSS) a informačních systémů pro vrcholové řízení (Executive Information Systems - EIS). Vý­voj od MIS k EIS směřoval k podpoře s méně strukturovaných rozhodování, k efektivnějšímu uplatnění informací v řídí­cích a plánovacích procesech. Zatímco MIS jsou dnes pojaty ve smyslu automatizace základních procesů v podniku s cílem redukce nákladů, DSS a EIS vybavují uživatele analytickými nástroji schopnými asistence při procesu rozhodování, pak strategické informační systémy kladou důraz na podporu kon­kurenceschopné strategie, spojují záměry informačního systé­mu přímo s podnikáním.

Pomocí strategických informačních systémů lze tak do­sáhnout konkurenční výhody, projektování strategických in­formačních systémů se stává kritickým místem podnikatelské strategie.

Žádné komentáře:

Okomentovat