Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozhodování v managementu

Úloha a postavení rozhodovacích procesů v managementu. Struktura elementárního rozhodovacího procesu, charakteristika jeho fází. Základní přístupy ke zvýšení efektivnosti rozhodování v managementu. Modelování a formalizace rozhodovacích procesů.

Proces řízení můžeme chápat jako specifické, cílevědomé působení řídícího subjektu (lidí) na řízený objekt (NH, jeho složky) v souladu s objektivními zákonitostmi jeho vývoje a s možnostmi jejich změny v čase.

Takto pojatý proces řízení pak představuje nepřetržitý proces řešení problému, který se samozřejmě neobejde bez rozhodování.

Rozhodování tedy probíhá celým procesem řízení, je atributem řízení.

Rozhodovací proces = definován jako logický sled funkčně vymezených a časově oddělených fází, které probíhají při řešení problému (viz struktura RP)

Členění procesu řízení:

  1. podle složek procesu řízení představují obecné řídící činnosti, které tvoří strukturu jakéhokoliv řídícího působení, bez zřetele k povaze objektu řízení a cílům jeho rozvoje. Složky procesu řízení ve své integritě tvoří mechanismus procesu řízení.
  2. podle druhu procesu řízení – druhy procesu řízení představují zvláštní řídící činnosti, které se vzájemně liší objektem svého působení a tím i cíli, k jejichž dosažení se uskutečňují. Každý druh procesu řízení se uskutečňuje prostřednictvím složek procesu řízení

Žádné komentáře:

Okomentovat