Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dílčí faktory jsou heslovitě nazvány tak, aby každý z nich začínal „S“. Jsou to:

Strukturou se chápe uspořádání organizačních částí v celku, jejich vzájemné vztahy a obsahová funkční náplň. Celkem organizačního systému může být firma, závod, provoz, ústav, odbor, oddělení, pracovní kolektiv apod. Vzájemné vertikální, horizontální a další informační vazby zároveň vyjadřují vztahy nadřízenosti, podřízenosti a spolupráce, kontrolní vazby, vazby sdílení informací atd.

Spolupracovníky jsou lidé, kteří se svojí analytickou, rozhodovací či implementační činností podílejí na realizaci manažerské práce. Plní tak svá funkční poslání v celkové činnosti firmy a vytvářejí dílčí kolektivy se svými mezilidskými vztahy.

Systémy řízení zahrnují postupy, metody, techniky a technologie manažerské práce. Usnadňují zhodnocení znalostí, zkušeností, dovedností a užitečných návyků lidí pro plnění jejich funkčního poslání v činnosti firmy. Jsou především založeny na vhodném zvládnutí informačních procesů moderními prostředky výpočetní, organizační a komunikační techniky.

Sdílené hodnoty dávají základní orientaci pro sociální, hospodářské, kulturní poslání činnosti kolektivů firmy (popř. dílčích organizačních částí). Spoluvytvářejí motivační prostředí.

Styl manažerské práce je typický způsob jednání vedoucích pracovníků vůči jimi vedeným kolektivům i ostatním partnerům. Nemyslí se uniformita jednání, ale především jeho adaptace na příjemce, a to s cílem získat potřebnou odezvu v jejich chování (motivace, pozitivní přístup apod.).

Žádné komentáře:

Okomentovat