Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kvadranty

Pozice plánování, organizování, operativního řízení a technologie ve strategické mřížce (jejích jednotlivých kvadrantech) schématicky znázorňuje tabulka dle obr. 4.


Podpůrný Provozní Zvratný Strategický

plánování ad hoc zdroje na úrovni vedení strategické

organizování čas od času útvar funkce komplexní

operativní řízení projekt rozpočet programové smíšené

technologie případ od případu standardní nové komplexní

Obr. 4 Strategická mřížka a složky informačního managementu

Podpůrný kvadrant - plánování reaguje na nahodilé požadavky uživatelů, organizování se uplatňuje jako vývoj čas od času podle uživatelských požadavků, operativní řízení je zaměřeno na časový, finanční a realizační průběh projektu, technologická politika je odrazem jednotlivých řešení (je neintegrovaná), zvolí se ta technologie, která je pro daný projekt nejlepší.

Provozní kvadrant - systémy musí být dodávány i provozovány efektivně a spolehlivě, plánují se přesně využívané zdroje, organizování všech aktivit informační technologie je soustředěno do jednoho útvaru s jasně vymezenou pozicí v organizační struktuře, operativní řízení se zaměřuje na rozpočet, který je měřítkem využívání všech zdrojů, technologie je důležitá pro běh podniku, proto jsou nevhodná rizika s aplikací neodzkoušených informačních technologií, jde o standardní případ.

Zvratný kvadrant - informační technologie znamená pro podnik budoucí strategickou výhodu, důrazné plánování na úrovni vedení podniku, organizace informačních aktivit je pojatá jako funkce postavená na úroveň jiným hlavním funkcím řízení (finance, personál), operativní řízení je v rukou vrcholového vedení, financování na programové bázi, realizuje nové technologie

Strategický kvadrant - plánování je integrováno s podnikatelským plánem, je dlouhodobé, strategické. Komplexnější organizační formy zahrnují celou organizační strukturu podniku. V rámci operativního řízení se všichni řídicí pracovníci stávají informačními manažery s odpovědností za aplikaci informačních technologií, technologická politika je komplexní, předvídá další vývoj.

Žádné komentáře:

Okomentovat