Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dílčí faktory jsou heslovitě nazvány tak, aby každý z nich začínal „S“. Jsou to:

Schopnosti jsou zde „zkratkou“ pro soubor znalostí, schopností, dovedností a návyků, které představují profesní a kvalifikační bohatství podnikových kolektivů, a tím i zázemí pro úspěšnou práci.

Mezi těmito faktory existují významné vzájemné korelační vazby i vazby na tzv. manažerské funkce (zejména plánování, organizování, vedení a kontrola lidí).

Spojujícím a harmonizujícím prvkem v modelu „7 S“ jsou lidé, zejména manažeři. Zajištěním kvality ostatních faktorů zabezpečují nejen krátkodobý, ale zejména dlouhodobý rozvoj organizace. Jsou to právě tyto dílčí kvality faktorů, které ve svém integračním propojení jsou nezbytné pro vznik synergického efektu celkového úspěchu organizační jednotky (podniku, závodu apod.). Ukazuje se zároveň, že i výborné řešení některých faktorů bez integrace s kvalitou řešení ostatních, nemusí přinést žádaný efekt, popř. může dokonce působit nepříznivě. Právě v tomto je nebezpečí zaměřit se a realizovat jen některá dílčí doporučení moderního managementu 80. či 90. let, a to bez jejich harmonické integrace v komplexu faktorů ostatních.

Model „5 S“

Zahrnuje faktory:

· strategie,

· struktura,

· systémy,

· styl řízení včetně sdílených hodnot,

· spoluzaměstnanci včetně dovedností.

Žádné komentáře:

Okomentovat