Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Příčiny selhání znal. systémů

Selhání projektu je častější než úspěch, důvodem je vysoká složitost.

Lze identifikovat 5 hlavních typů selhání:

1. základní selhání – projekt končí ve slepé uličce a je zastaven, nejsou dosaženy žádné výsledky, obvykle následuje negativní hodnocení znalostní technologie. Charakteristiky: projekt stále nechodí, nefunguje, doba se prodlužuje, náklady rostou. Ztráta dobrého mínění v tým.

2. primární selhání - projekt dořešen do konce, systém neplní uspokojivě dané cíle ( i když do jisté míry uspěl). Není možné dokončení nebo přepracování systému, jedná se katastrofu ( jako 1.), charakteristiky jako u bodu 1.

3. sekundární selhání – znal.sys. splňuje téměř všechny specifikace, nicméně selhává v plnění důležitých požadavků uživatele. Příčinou bývá nedostatečné zapojení uživatele. Je možné navrhnout a implementovat vhodné modifikace. Projevuje se po určité době používání a to hlavně na straně uživatele.

4. kvalitativní selhání – projekt uspěje, kvalita zaostává za očekáváním, selhání nelze napravit, použití systému se obvykle omezí. Projeví se v praxi při použití, původní nadšení ochabuje, sílí přesvědčení, že daný systém nebyl potřebný.

5. časové a nákladové selhání – náklady nebo čas realizace projektu ukazují na špatně řízený projekt. Znalostní systém funguje, ale zadavatel. firma je nepříjemně překvapena vyššími náklady a dobou vytváření sys. ( často obojí ).

Každé selhání je zapříčiněno chybou v managementu, základní příčiny: cíle příliš vysoké, podcenění zapojení uživatele, podcenění organ. činností, chybí kvalitní doménový experti, chybí manager. podpora, chybí vhodný tech. personál, použití neadekvátních nástrojů apod..

Příklady ekonom. aplikací:

finanční, daňový, investiční poradce, rozhodovací aplikace, poradce

v pojišťovnictví, právní poradce, udržování stabilní produkce výrobních montážních linek.

Žádné komentáře:

Okomentovat