Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Znalostní inženýrství

Znalostní projekt – projekt vývoje znalostního systému

Životní cyklus – úplný popis tvorby znalostního projektu.

Fáze 1 – Analýza příležitostí ( nepovinná část )

Před každým začátkem projektu je vhodné nejdříve udělat průzkum, jehož cílem je najít a hodnotit budoucí možnosti znalostního systému. Hodnocení se dělá zejména podle jejich ( strategické hodnoty, taktické důležitosti, očekávaných přínosů, technické složitosti, vhodnosti a rizika).

Fáze 2 – Studie vhodnosti (povinná část )

Cílem je analýza aplikační oblasti spolu s porovnáním kritérií vhodnosti pro danou organizaci. Koncept přijatelnosti ( vhodnosti ) má pět aspektů: technická vhodnost, organizační důsledky, ekonomická vhodnost, praktická realizovatelnost. Vytváří ji nezávislý konzultant, 1 – 9 měsíců podle velikosti projektu. Výsledkem je pís. materiál – studie.

Fáze 3 – Tvorba demonstrátoru ( nepovinné )

Zachycuje možnosti a vhodnosti řešení některých problémů org. V této fázi je možné přesvědčivě demonstrovat pravdivost výsledků předchozích analýz. Cílem je zjednodušená verze znalostního systému, která napomůže ke konkrétnímu řešení. Slouží k přesvědčení budoucího uživatele. Tým si ověří možnost některých možných řešení. V této fázi se projeví zájem nebo nezájem o spolupráci ze stany expertů a uživatelů.Provádí ji řešitelský tým, 2 – 6 měs. výsledek fungující verze znal. sys. a pís. materiál.

Žádné komentáře:

Okomentovat