Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Z detailnější analýzy vyplívá, že tým se obvykle skládá ze specialistů:

řádní členové: a) vedoucí projektu – odborník, který vede znal. projekt, zkušený, ing. vzdělání v informatice a v oboru znal. technologií. Schopnosti: vedení týmu, schopnost argumentace, respektování čas. limitu, učit se, vysvětlit tech. podrobnosti, zaškolování.

b)znalostní ing. - působení v týmu je zásadní a nezastupitelné. Jeho fcí je analýza poznatků od doménových expertů. Dále sbírá a formuluje znalosti ke konstrukci báze znalosti, je za obsah a kvalitu plně zodpovědný. Vzdělání v informatice a specifické, netechnické. Dovednosti: komunikační, diplomatické, dobrý posluchač, organizační, tvořivost.

c) návrhář – provádí zásadní tech. volby ( dizajn ) znal.sys. Vybírá vývoj. prostředí realizace. Kvalifikace mag. v informatice, specific. vzdělání v znal. technolog.. Užitečné: programátor. praxe či asistent návrháře.

d) vývojář – vyvíjí prázdný systém a systém podpory vývoje. Kvalifik. inform. aspoň na bakalář. úrovni, specif.vzděl. v oboru znal. tech., znal. program. a používání vývoj. prostř.

podpůrní členové týmu:

a) manager projektu – zaměstnanec organizace nasazení systému. Fce: ze strany cíl. organ. monitoruje provádění a plnění projektu, řídí postup projektu, sleduje výstupy, význam. data a náklady.

b) manager dílčích úkolů – příslušník vrch. střed. manag. organ. nasazení sys. Fce: schvalování důlež. rozhodnutí v projektu, jako cíle, plánu, specifikace znal. sys. atd., odpovídá za ostat. členy týmu.

c) doménový expert – nezastupitelný, specialista v uvažovaném aplik. oboru s hlubokým vzděláním a s vysokým stupněm prakt. zkušeností. Slouží jako hlavní zdroj znalostí

d) uživatel - pracovník cíl. organ., který používá vyvýj. znal. sys.. Zdroj informací o požadavcích na znal. sys.

konzultanti - plní pro tým specifické úkoly bez omezení rozsahu a trvání. Jsou to: exter. poradci a analytici, specialisté.

Žádné komentáře:

Okomentovat