Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podnikatelské modelování

Modelování a modely v analýzách proveditelnosti a
rizika podnikatelských projektů

Úvod

Připomeňme si tři principiální techniky, resp. tři parametry projektového řízení podle Barnese:

- 1) řízení času; 2) řízení kvality ,způsobu provedení; 3) řízení nákladů.

Jestliže těmito třemi parametry vyjadřuje zákazník preferované vlastnosti projektu, pak řízení projektu, resp. projektové řízení musí postavit časový plán na stejných rozhodnutích, jako plán nákladů a plán provedení. Tak jako jsou tyto plány společně sestaveny, tak společně musí být kontrolováno jejich plnění, popř. provádění jejich úprav při výskytu nových předvídatelných skutečností.

Zejména v rychle se měnících podmínkách prostředí, v němž má být projekt realizován a využíván, nabývají na významu analýzy užitečnosti, proveditelnosti a rizika projektu, a to ve všech fázích jeho životního cyklu od fáze počáteční iniciace, identifikace a definování příležitostí a rizik, přes fázi projektování, výstavby, výcviku lidí a uvedení do provozu až po fázi plného využívání a likvidace projektu po jeho dožití.

Za této situace se přímo nabízí k použití nejen standardní metody a techniky operačního výzkumu, ale i metody a techniky, vyvinuté jako prostředky na podporu rozhodovacích procesů strategického řízení podnikatelských akvitit výrobních a obchodních společností.

Žádné komentáře:

Okomentovat