Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Optimalizační model

Účelem OPT modelu je stanovit pro každý, popř. pro vybraný rok uvažovaného budoucího (plánovacího) časového horizontu takovou strukturu a velikosti prodeje výrobků uvažovaného výrobního objektu, vedoucí při zadaných omezujících podmínkách k maximalizaci nebo minimalizaci zadané účelové funkce. Hlavními vstupy pro formulaci a řešení příslušné optimalizační úlohy OPT modelem jsou:

- základní soustava kapacitních omezujících podmínek, převzatá ze struktury VN modelu,

- soustava dalších, např. odbytových, zdrojových, ekologických či jiných doplňujících omezujících podmínek,

- účelová funkce a "ceny" účelové funkce, jejíž hodnota má být maximalizována (např. hrubý zisk, tržby atp.) nebo minimalizována (např. spotřeba určitého variabilního vstupu).

Hlavními výstupy řešení příslušné optimalizační úlohy jsou:

- výsledky primárního řešení (hodnota účelové funkce, optimální struktura a velikost prodeje, rozdíl mezi původní a optimální hodnotou účelové funkce),

výsledky duálního řešení (duální a stínové ceny).

Analýza citlivosti

Analýzu citlivosti a rizika, v pojetí uvedeném v závěru třetí části, umožňuje provádět finanční model systému EMA.PM. K tomuto účelu je možno prostřednictvím tzv. korekčních koeficientů měnit vývoj těch faktorů, které rozhodujícím způsobem ovlivňují vývoj hodnot příslušné kriteriální proměnné (např. čistý Net Cash Flow).

Žádné komentáře:

Okomentovat